New announcement. Learn more

Alongsiders NederlandDiscipelschapAlongsiderAlongsidersDiscipelschapsbewegingJezus volgenAlongsiders EuropeAlongsiders InternationalAlongsiders in EuropaCircle of courageGebedGetuigenisSamen oplopenVacatureAlmereAlongsidersbewegingCVandaagJongerenKerkKinderenLeidersMart-Jan van der MaasMattheüs 28MovementNederlandNext MoveOudere zusProximityPurposeRelatieRotterdamSamen optrekkenToerusting1 Korinthe 116-30 jaar17806 weken programmaAlongsiders EuropaAlongsiderstrainingBarbequeBarmhartigheidBBQBelongingBestuurdersCambodjaCIP.nlCommitmentCommunicatieCommunicatorDaniel VadersDankbaarheidDe cirkel van moedDelenDietrich BonhoefferEenzaamheidEmpowermentErbij horenFreedom FightersGeestelijk gezondGeloofGenadeGroeienGroepsverwerkingenGroningenGrote BroerHoorzaamheidIndependenceIntentieIntentioneelInternInterviewJe wint er een leven meeJeugdJohan ToetJohn StottJonge broer of zusJongensJongeren ZusKerk in de WijkKostenLeerlingLeesplannenLeiderschapLevenLiefhebbenLouis WüllschlegerMaarten van DijkMaatjesMargeMasteryMeesterschapMeetMentorschapMissie NederlandMoedMoedigNaast een ander lopenNabijheidNavolgingNederig & zachtmoedigNederigheidOndersteuningOnderwijsOntmoetenOntmoetingOpbrengstOwnershipPartnersPaul PrijtPenningmeesterPrincipesPrinciplesPrioriteitPrioriteitenProgrammaReformatorisch DagbladRelationeelRembrandtRobert RaikesRolmodelSamenwerkenSarita HalesSchoolSecretarisSerey ChoengSleutelsSportcommunityStart evenementStichting AlongsidersThe 180The ChosenThomas Á KempisTomToolVeranderingVerantwoordelijkheidVerwachtingVision tripVolhoudenVrees nietVrucht van de GeestVuurWandelingWat mag het je kosten?We walk alongside those who walk aloneWereldveranderaarsWerkenWilliam KingWorden als de MeesterWorld-changersYFCYouth for ChristZegenenZoeklichtZomerZomer plannenZondagsschool
TAGS

Deze jongens lopen samen op met jongeren in Jezus' naam...

"We willen groeien en worden zoals Jezus"

Vind je discipelschap belangrijk? Grote kans van wel. “Maar op de vraag wie mensen dan discipelden, hadden maar weinig antwoord.” Mart-Jan van der Maas worstelde met deze vraag toen hij Alongsiders Europa oprichtte. Inmiddels is er ook een Nederlandse tak in oprichting van de beweging opgericht. Tom en Willem Evenblij staan zij aan zij met een jongere uit hun omgeving die het moeilijk heeft. Mart-Jan: "Net zoals Jezus met twaalf mannen optrok, mogen wij dat ook doen. Dat is discipelschap."

Alongsider, een naam die nog weinig bellen doet rinkelen. Maar het idee is zo oud als de bijbel, vertelt Mart-Jan. "Gewoon iemand die met je meeloopt. Heel praktisch; iemand die je hulp geeft in wat jij nodig hebt. In mijn leven was dat Bart, hij was belangrijk voor mij toen ik het moeilijk had in mijn puberjaren. Toen kende ik het woord alleen nog niet."

Duizend tegen één

Tom en Mart-Jan kennen elkaar al langer en de beweging die Mart-Jan wilde oprichten trok hem. "Het idee van met iemand optrekken. Niet voor een groep van 1000 mensen staan, maar praktisch bezig zijn." Hij charterde een groepje van vijf vrienden, die allemaal een jongere broer of zus uitkozen in de loop van de maanden. "Iedereen doet het op zijn eigen manier. Het is cool om hier onderdeel van te zijn en echt iets te betekenen."

"Eén van de andere Alongsiders was Willem, de broer van Tom. Hij was niet gelijk overstag. "Ik was wel enthousiast, maar ik wilde ook de overtuiging hebben dat Jezus dit van mij vraagt. Uiteindelijk was het voor mij doorslaggevend dat ik elke vrijdagavond bij een club van de kerk een jongen van 15 tegenkwam die erg geïnteresseerd is in het geloof. Hij denkt erover na en stelt rake vragen. Ik kan hem natuurlijk elke vrijdag tegenkomen, maar door dit concept toe te passen krijg je een diepere relatie met hem. Daar zit een kans in, zo kan hij groeien in zijn geloof."

​Voorliefde voor gebrokenen

De jongere 'broer' of 'zus' hoeft niet per definitie christen te zijn, vertelt Van der Maas. "Het evangelie is niet alleen om tot Jezus te komen, het is goed nieuws voor iedereen! In Lukas 4, het mission statement van Jezus, zegt Hij dat Hij voor iedereen is gekomen, maar een voorkeursliefde heeft voor dat wat het moeilijk heeft, voor gebrokenen, blinden, gebondenen en verslagenen. Daarom zeggen wij: kijk bij het uitkiezen van een broer of zus naar het randje van de samenleving, naar mensen die het moeilijk hebben. Zo volg je het hart van Jezus."

Toen Willem zijn maatje uitzocht, keek hij daar dan ook naar. "Hij gelooft wel, maar heeft geen goede voorbeelden om zich heen." Tom: "Veel jongeren op de club kennen de verhalen uit de bijbel wel en ze geloven in God. Maar wat het praktisch betekent, is een tweede. De vertaalslag maken naar zijn leven, daar kan ik hem bij helpen. Dat is de motivatie om heel specifiek in hem te investeren."

Geen hulp nodig

Hoe het in zijn werk ging? Tom vertelt: "Ik heb een poosje gebeden en ben naar hem toegegaan op vrijdagavond. Heb mijn idee voorgelegd om een poosje met hem op te trekken en vroeg hem er een week over na te denken. De week erop sprak ik met zijn moeder, die het wel prima vond. ‘Al had hij niet echt hulp nodig’. Twee maanden later vertelden ze: 'We zijn zo blij dat je het doet! Hij is helemaal veranderd.' En dat gaat gewoon automatisch."

Vriendschappen tussen jongeren en ouderen komen wel meer voor. Maar wat is het unieke van Alongsiders? "'Gewone' vriendschappen zijn heel mooi. Maar belangrijk is: heeft deze vriendschap ook het doel om samen achter Jezus aan te gaan? Dat stukje mist vaak. Vaak worden de connecties ook gelegd rondom een specifieke situatie, bij een scheiding of een ongeluk. Maar als dat is 'opgelost', raakt men elkaar weer uit het oog. En dat is anders bij Alongsiders", benadrukt Mart-Jan. "Het is intentioneel en gericht op de lange termijn. We willen groeien en worden zoals de Meester Jezus."

Echt-zijn

Willem merkte dat hij door zijn jongere broer ook naar zichzelf ging kijken en zich bewust was van de dingen die hij zelf doet. "Het is goed om na te denken waar ik mee bezig ben. Ik wil echt-zijn, zijn zoals ik ben." Perfect zijn hoeft dan ook niet, zegt hij. "Ik geloof dat Jezus door de relatie heen werkt. Ik weet ook niet altijd wat mijn broer aanspreekt, maar probeer naar Jezus te kijken. Je leeft gewoon met Hem samen."

“Als dit mensen aanspreekt, kunnen ze heel simpel naar de website gaan”, legt Mart-Jan uit. “Daar staat alles klaar om Alongsider te worden. Via een online training, die je op je eigen tempo kunt volgen. We nemen je bij de hand, want iedereen kan Alongsider worden. Op een gegeven moment maak je natuurlijk commitments; het is helemaal gratis, maar kost je wel tijd en aandacht.”

Teruggrijpend op Jezus; Hij discipelde zelf zijn volgelingen. Toen Mart-Jan startte met Alongsiders Europa vroeg hij aan mensen: vind je discipelschap belangrijk? “Iedereen zei ja.” Op de vervolgvraag wie die persoon dan discipelde, had niemand echt een antwoord. “Maar als mensen inzien dat Jezus ons leert om discipelen te maken, moeten we dat toch gewoon gaan doen?”

(Dit artikel is verschenen op CIP.nl)

Het getuigenis van Tom

Bekijk in de video het getuigenis van Tom. Laat je inspireren en doe mee! Via de training ga je direct aan de slag, en neem natuurlijk contact op als we je verder kunnen helpen. We staan voor je klaar. 

This product has been added to your cart

CHECKOUT