New announcement. Learn more

Alongsiders NederlandDiscipelschapAlongsiderAlongsidersDiscipelschapsbewegingJezus volgenAlongsiders EuropeAlongsiders InternationalAlongsiders in EuropaCircle of courageGebedGetuigenisSamen oplopenVacatureAlmereAlongsidersbewegingCVandaagJongerenKerkKinderenLeidersMart-Jan van der MaasMattheüs 28MovementNederlandNext MoveOudere zusProximityPurposeRelatieRotterdamSamen optrekkenToerusting1 Korinthe 116-30 jaar17806 weken programmaAlongsiders EuropaAlongsiderstrainingBarbequeBarmhartigheidBBQBelongingBestuurdersCambodjaCIP.nlCommitmentCommunicatieCommunicatorDaniel VadersDankbaarheidDe cirkel van moedDelenDietrich BonhoefferEenzaamheidEmpowermentErbij horenFreedom FightersGeestelijk gezondGeloofGenadeGroeienGroepsverwerkingenGroningenGrote BroerHoorzaamheidIndependenceIntentieIntentioneelInternInterviewJe wint er een leven meeJeugdJohan ToetJohn StottJonge broer of zusJongensJongeren ZusKerk in de WijkKostenLeerlingLeesplannenLeiderschapLevenLiefhebbenLouis WüllschlegerMaarten van DijkMaatjesMargeMasteryMeesterschapMeetMentorschapMissie NederlandMoedMoedigNaast een ander lopenNabijheidNavolgingNederig & zachtmoedigNederigheidOndersteuningOnderwijsOntmoetenOntmoetingOpbrengstOwnershipPartnersPaul PrijtPenningmeesterPrincipesPrinciplesPrioriteitPrioriteitenProgrammaReformatorisch DagbladRelationeelRembrandtRobert RaikesRolmodelSamenwerkenSarita HalesSchoolSecretarisSerey ChoengSleutelsSportcommunityStart evenementStichting AlongsidersThe 180The ChosenThomas Á KempisTomToolVeranderingVerantwoordelijkheidVerwachtingVision tripVolhoudenVrees nietVrucht van de GeestVuurWandelingWat mag het je kosten?We walk alongside those who walk aloneWereldveranderaarsWerkenWilliam KingWorden als de MeesterWorld-changersYFCYouth for ChristZegenenZoeklichtZomerZomer plannenZondagsschool
TAGS

Commitment 4 - Ik bescherm mijn jongere broer of zus

Ik beloof...

... nooit geweld te gebruiken tegen mijn jongere broer/zus en ik beloof om hem / haar te beschermen tegen geweld.

... mijn jongere broer / zus te beschermen tegen seksueel misbruik en beloof misbruik direct te melden.

Het principe van beschermen betekent dat je de verantwoordelijkheid neemt om voor degene voor wie jij verantwoordelijk bent te zorgen en op te komen. Jij springt voor je jonge broer/zus in de bres als deze het moeilijk heeft. En je waarschuwt hem/haar voor datgene wat hem of haar kan kwetsen / beschadigen. 

Dit commitment vraagt van je dat je je jongere broer/zus beschermt tegen verschillende vormen en gradaties van gevaar:

Fysiek geweld: let op je jongere broer of zus en tolereer geen enkele vorm van lichamelijk geweld. Het is belangrijk om je jongere broer of zus te leren voor zichzelf op te komen. Maar als het geweld heftig is, dan is het belangrijk dat jij voor je jongere broer of zus opkomt en dat je dit fysieke geweld meteen meldt in je groep van 5 Alongsiders.

Emotioneel geweld: bescherm je jongere broer of zus tegen allerlei negatieve verbale communicatie. Tegenover al die negativiteit mag jij juist een positief geluid laten horen. Jij helpt je jongere broer of zus om door de ogen van Jezus naar zichzelf te kijken en zich gewaardeerd en geaccepteerd te voelen. Dit heeft een linkje naar het commitment van bemoedigen. Je geeft je jongere broer of zus de bevestiging dat hij of zij er mag zijn.

Pestgedrag: luister hoe er thuis, op school en op andere plekken met je jongere broer/zus wordt omgegaan. Bij elk teken van pesten help je jongere broer of zus om in die directe omgeving dit pestgedrag een halt toe te roepen. Soms kan het nodig zijn te spreken met de ouders/verzorgers of leerkrachten van je jongere broer of zus.

Verkeerde invloeden: weet waar je jongere broer of zus mee bezig is, in welke omgeving hij of zij zich bevindt en met wie hij of zij omgaat. Je kan hierbij denken aan de verkeerde invloed van mensen, maar ook van films en games, enz.

Seksueel misbruik: je bent alert op signalen van je jongere broer of zus dat hij of zij seksueel misbruikt wordt/is. Seksueel misbruik moet direct gemeld worden. We werken met kwetsbare kinderen en tieners en willen hen koste wat het kost tegen deze vorm van misbruik beschermen.

Ik zorg ...

... dat ik niet alleen geestelijk maar ook fysiek gezond ben en moedig ook mijn jongere broer/zus daartoe aan.

Jij trekt een groot deel van je tijd op met je jongere broer of zus en bent het directe voorbeeld voor hem / haar. Dit betekent voor jou als Alongsider dat het ontzettend belangrijk is dat je goed voor jezelf zorgt.

Zorg dat je geestelijk gezond bent. Kies ervoor om elke dag met Jezus te wandelen. Breek met zonde in je leven. Besteed tijd met je Hemelse Vader. Weet en leef uit dat je in alles afhankelijk van Jezus bent. Je bent niet perfect, maar juist door jouw zwakheid heen wil God werken als je jezelf helemaal aan Hem overgeeft.

Zorg dat je fysiek gezond bent voor zover dat in jouw vermogen ligt. Zorg goed voor je eigen lichaam door te letten op voldoende slaap, beweging, goed voedsel en gezonde vormen van ontspanning.

... dat in de tijd die we samen doormaken we ons niet alleen terug terugtrekken, maar altijd met anderen zijn zodat anderen ons kunnen zien.

Je bent zichtbaar en transparant in de relatie met je jongere broer of zus richting anderen.

Ik ben ...

... volledig verantwoordelijk en aanspreekbaar voor wat ik met mijn jongere broer/zus doe. 

De ouders/verzorgers van mijn jongere broer/zus en ook de voorganger(s)/leidinggevenden in de kerk waar ik bij hoor mogen mij aanspreken op de manier waarop ik met mijn jongere broer/zus optrek.

Dit betekent ook dat je als Alongsider zorgvuldig bent in je communicatie. Het is belangrijk dat je vertrouwelijk communiceert:

  • Je bent eerlijk & duidelijk naar je jongere broer of zus toe.
  • Je creĆ«ert een band van vertrouwen met je jongere broer of zus.
  • Je deelt gevoelige informatie alleen met het doel om je jongere broer of zus te helpen.


 

This product has been added to your cart

CHECKOUT