New announcement. Learn more

Alongsiders NederlandDiscipelschapAlongsiderAlongsidersDiscipelschapsbewegingJezus volgenAlongsiders EuropeAlongsiders InternationalAlongsiders in EuropaCircle of courageGebedGetuigenisSamen oplopenVacatureAlmereAlongsidersbewegingCVandaagJongerenKerkKinderenLeidersMart-Jan van der MaasMattheüs 28MovementNederlandNext MoveOudere zusProximityPurposeRelatieRotterdamSamen optrekkenToerusting1 Korinthe 116-30 jaar17806 weken programmaAlongsiders EuropaAlongsiderstrainingBarbequeBarmhartigheidBBQBelongingBestuurdersCambodjaCIP.nlCommitmentCommunicatieCommunicatorDaniel VadersDankbaarheidDe cirkel van moedDelenDietrich BonhoefferEenzaamheidEmpowermentErbij horenFreedom FightersGeestelijk gezondGeloofGenadeGroeienGroepsverwerkingenGroningenGrote BroerHoorzaamheidIndependenceIntentieIntentioneelInternInterviewJe wint er een leven meeJeugdJohan ToetJohn StottJonge broer of zusJongensJongeren ZusKerk in de WijkKostenLeerlingLeesplannenLeiderschapLevenLiefhebbenLouis WüllschlegerMaarten van DijkMaatjesMargeMasteryMeesterschapMeetMentorschapMissie NederlandMoedMoedigNaast een ander lopenNabijheidNavolgingNederig & zachtmoedigNederigheidOndersteuningOnderwijsOntmoetenOntmoetingOpbrengstOwnershipPartnersPaul PrijtPenningmeesterPrincipesPrinciplesPrioriteitPrioriteitenProgrammaReformatorisch DagbladRelationeelRembrandtRobert RaikesRolmodelSamenwerkenSarita HalesSchoolSecretarisSerey ChoengSleutelsSportcommunityStart evenementStichting AlongsidersThe 180The ChosenThomas Á KempisTomToolVeranderingVerantwoordelijkheidVerwachtingVision tripVolhoudenVrees nietVrucht van de GeestVuurWandelingWat mag het je kosten?We walk alongside those who walk aloneWereldveranderaarsWerkenWilliam KingWorden als de MeesterWorld-changersYFCYouth for ChristZegenenZoeklichtZomerZomer plannenZondagsschool
TAGS

Commitment 3 - Ik bemoedig mijn jongere broer of zus

Het doel van al mijn werk is om jullie moed te geven. Ik wil dat jullie een eenheid vormen door jullie liefde voor elkaar. Want alleen op die manier leren jullie alles te begrijpen, en kunnen jullie Christus echt leren kennen. Hij is het geheim dat God bekendgemaakt heeft. Bij hem is alle wijsheid en kennis te vinden. (BGT)

… opdat hun harten bemoedigd mogen worden, samengevoegd in de liefde, en zij tot heel de rijkdom van de volle zekerheid van het inzicht mogen komen, om het geheimenis te leren kennen van God, en van de Vader en van Christus, in Wie al de schatten van de wijsheid en van de kennis verborgen zijn. (HSV)

Kolossenzen 2:2-3 

Alle eer aan God, de Vader van onze Heer Jezus Christus! Hij is de Vader die van ons houdt, de God die ons altijd moed geeft. Steeds als ik het moeilijk heb, geeft God mij nieuwe moed. Daardoor kan ik andere christenen die het moeilijk hebben, ook nieuwe moed geven. De moed die God mij geeft, geef ik door. (BGT)

Geprezen zij de God en Vader van onze Heere Jezus Christus, de Vader van de barmhartigheden en de God van alle vertroosting, Die ons troost in al onze verdrukking, zodat wij hen kunnen troosten die in allerlei verdrukking zijn, met de vertroosting waarmee wij zelf door God getroost worden. (HSV)

2 Korinthe 1:3-4

Maar Onesiforus schaamde zich niet voor mij toen ik in de gevangenis terechtkwam. Nee, toen hij in Rome kwam, heeft hij net zo lang gezocht tot hij me vond. En hij heeft me in de gevangenis vaak eten gebracht. Ik hoop dat de Heer goed zal zijn voor Onesiforus en zijn familie. (BGT)

Moge de Heere aan het huis van Onesiforus barmhartigheid bewijzen, want hij heeft mij vaak bemoedigd en heeft zich voor mijn boeien niet geschaamd. (HSV)

2 Timotheus 1:16

Ik spreek in liefde

... (want God is liefde) en ik zoek ernaar een bron van bemoediging te zijn. Dat is in het bijzonder zo voor mijn jongere broer / zus, maar ook voor anderen rond mij heen: familie, vrienden en mensen in mijn buurt.

Als jonge broers en zussen vertellen hoe hun Alongsiders hun liefde tonen, antwoorden ze vaak: 'Hij (of zij) moedigt me aan.' Alongsiders moedigen hun jongere broers/zussen aan met hun aanwezigheid, helpen ze uitdagingen aan te gaan en bevestigen elk kind in hun vermogen om te volharden en te overwinnen.

Samen hebben jullie niet al de antwoorden op specifieke problemen, maar jullie broers en zussen hoeven er niet alleen doorheen te gaan.

Echte aanmoediging is meer dan alleen warme woorden of advies, maar roept het volledige potentieel van een kind op, ter ere van het feit dat hij of zij naar het beeld van God is geschapen. Deze liefde hoopt altijd en faalt nooit.

Matha, een zeventienjarige Alongsider uit een dorp op het platteland van Cambodja, toont deze liefde aan haar zusje Esara, die negen is. Esara's vader blijft zes dagen per week weg van huis, omdat hij in een andere provincie ver weg werkt. Haar familie is arm, maar dat is slechts een onderdeel van de strijd van Esara. Matha zag Esara's diepere behoefte toen ze Esara altijd alleen zag. 'Haar familie leek niet veel van haar te houden', zegt Matha. 'Haar moeder en zussen gingen altijd naar de markt en lieten haar thuis.'

Matha is meelevend, maar ze verspilt geen tijd met medelijden met Esara, omdat ze weet dat de meeste kinderen in hun dorp met het een of ander worstelen. In plaats daarvan moedigt ze Esara aan en bouwt haar op. Matha zegt: "Ik koos haar omdat ik Ik wil dat ze slim is en ik wil dat ze dapper is.' Ze weet dat Esara moed nodig zal hebben om goede keuzes te maken naarmate ze ouder wordt.

Naar school gaan is een keuze. Studeren is een keuze. Goede relaties hebben is een keuze. Vertrouwen is een keuze. Esara heeft wijsheid en moed nodig om goed te kiezen, omdat krachten in de samenleving haar onder druk zullen zetten en misleiden. Mensen zullen haar in de steek laten, zoals ze al hebben gedaan. Veel van haar leeftijdsgenoten zullen stoppen met school en in fabrieken gaan werken voor levensonderhoud, en ze zullen haar uitnodigen om zich bij hen aan te sluiten. Sommige van haar leeftijdsgenoten worden alleenstaande moeders; anderen zullen in slechte huwelijken vallen. Maar gaandeweg zullen er ook kansen zijn, en Matha gelooft dat God goede dingen in petto heeft voor Esara. Echt, haar liefde en aanmoediging kunnen een enorm verschil maken in het leven van haar kleine zusje.

Het principe van bemoedigen gaat over communiceren in liefde. Je spreekt en handelt in liefde, want God is liefde. Je focust op dat wat goed is en geeft complimenten. Communiceren in liefde betekent ook dat je de ander de waarheid durft te zeggen als dingen verkeerd gaan in zijn/haar leven. Hierbij spoor je de ander aan met positieve woorden/ feedback om terug te gaan naar de bron, Jezus, en van daaruit dat wat niet goed is te veranderen. Je spreekt de ander moed in en bouwt hem of haar hierdoor op. Je sterkt de ander om te groeien in het worden zoals de Meester, Jezus. Bemoedigen betekent ook dat je troostend aanwezig bent als de ander het moeilijk heeft. Je mag naast de ander gaan staan en de ander opbeuren. Bemoedigen is betrokken zijn op dat wat er speelt in het leven van de ander. De fundatie van bemoedigen is dus relatie!

Dit commitment vraagt om absolute toewijding. Het is belangrijk dat je je jongere broer/zus kent en weet waar hij/zij bemoediging nodig heeft. Dit commitment is eigenlijk een verdieping op het tweede commitment. Het is een investering. Het vraagt van je om een bemoediging te zijn voor je jongere broer of zus. Door te investeren en je jongere broer of zus aan te moedigen bouw je aan jullie relatie!

Het is van groot belang dat jij bemoedigend aanwezig bent. Jij mag op deze manier kwetsbare kinderen welkom heten, ervoor zorgen dat ze zich geaccepteerd en gewaardeerd voelen. Dit vraagt van je dat je verantwoordelijkheid neemt en werkt aan een open, liefdevolle houding richting je jongere broer of zus.

Terwijl je zelf put uit de bron die nooit op raakt: Jezus, mag je een bron van bemoediging zijn voor je jonge broer/zus, maar ook in je groep van 5, op je werk, in de kerk, tijdens je studie en thuis. Probeer het niet in je eentje te doen! Dat houd je niet vol. Jezus wil jou bemoedigen, verfrissen, sterken en kracht geven, troosten en opbeuren om, vanuit je relatie met Hem, tot zegen te zijn voor je jongere broer/zus en je omgeving. 

This product has been added to your cart

CHECKOUT