New announcement. Learn more

Alongsiders NederlandDiscipelschapAlongsiderDiscipelschapsbewegingJezus volgenAlongsidersAlongsiders EuropeAlongsiders InternationalAlongsiders in EuropaCircle of courageSamen oplopenAlongsidersbewegingCVandaagGebedGetuigenisJongerenKerkKinderenLeidersMart-Jan van der MaasMattheüs 28MovementNederlandNext MoveOudere zusProximityPurposeRelatieRotterdamSamen optrekkenToerusting1 Korinthe 116-30 jaar17806 weken programmaAlmereAlongsiders EuropaAlongsiderstrainingBarbequeBarmhartigheidBBQBelongingCambodjaCIP.nlCommitmentDankbaarheidDe cirkel van moedDelenDietrich BonhoefferEenzaamheidEmpowermentErbij horenFreedom FightersGeestelijk gezondGeloofGenadeGroeienGroepsverwerkingenGroningenGrote BroerHoorzaamheidIndependenceIntentieIntentioneelInternInterviewJe wint er een leven meeJeugdJohan ToetJohn StottJonge broer of zusJongensJongeren ZusKerk in de WijkKostenLeerlingLeesplannenLeiderschapLevenLiefhebbenLouis WüllschlegerMaarten van DijkMaatjesMargeMasteryMeesterschapMeetMentorschapMissie NederlandMoedMoedigNaast een ander lopenNabijheidNavolgingNederig & zachtmoedigNederigheidOndersteuningOnderwijsOntmoetenOntmoetingOpbrengstOwnershipPartnersPaul PrijtPrincipesPrinciplesPrioriteitPrioriteitenProgrammaReformatorisch DagbladRelationeelRembrandtRobert RaikesRolmodelSamenwerkenSarita HalesSchoolSerey ChoengSleutelsSportcommunityStart evenementThe ChosenThomas Á KempisTomToolVeranderingVerantwoordelijkheidVerwachtingVision tripVolhoudenVrees nietVrucht van de GeestVuurWandelingWat mag het je kosten?We walk alongside those who walk aloneWereldveranderaarsWerkenWilliam KingWorden als de MeesterWorld-changersYFCYouth for ChristZegenenZoeklichtZomerZomer plannenZondagsschool
TAGS

Commitment 2 - Ik investeer in mijn jongere broer of zus

Ik geef jullie een nieuwe regel: Houd van elkaar. Jullie moeten net zo van elkaar houden als ik van jullie gehouden heb. Dan zal iedereen kunnen zien dat jullie mijn leerlingen zijn. (BGT)

Een nieuw gebod geef Ik u, namelijk dat u elkaar liefhebt; zoals Ik u liefgehad heb, moet u ook elkaar liefhebben. Hierdoor zullen allen inzien dat u Mijn discipelen bent: als u liefde onder elkaar hebt. (HSV)

Johannes 13:34-35

Houd van elkaar zoals broers en zussen van elkaar houden. Laat altijd zien dat je respect hebt voor de ander. (BGT)

Heb elkaar hartelijk lief met broederlijke liefde. Ga elkaar voor in eerbetoon. (HSV)

Romeinen 12:10

Ik ontmoet mijn jongere broer / zus elke week.

Het kost tijd om sterke en oprechte relaties op te bouwen. God werkt door middel van deze relaties, ver boven onze instructies en adviezen uit, om zowel jou als je jongere broer/zus te veranderen naar het beeld van Jezus.

We moedigen je aan om je broer/zus thuis, in de eigen omgeving regelmatig te bezoeken. Hoewel het goed is dat jullie elkaar bijvoorbeeld ook op zondag in de kerk ontmoeten of op zaterdag met voetballen, zal je waarschijnlijk een oppervlakkige relatie houden als dat de enige plek is waar je elkaar ontmoet. Om een kind of iemand anders echt te leren kennen, is het nodig tijd door te brengen met zijn of haar familie en vrienden en samen het leven ervaren.

Hieronder volgen enkele manieren waarop Alongsiders over de hele wereld tijd doorbrengen samen met hun jongere broers en zussen:

 • Hulp met huiswerk.
 • Hulp bij klusjes in en om het huis.
 • Samen er op uit (wandeling, iets cultureels, leuke activiteiten in de buurt)
 • Maaltijden delen met elkaar en met anderen.
 • Gezamenlijke hobby (sport, muziek, kunst etc).
 • Samen bidden voor uitdagingen en kansen.
 • Elkaar helpen uitdagingen te overwinnen.

Elke week je broer of zus bezoeken klinkt misschien eenvoudig, maar het is geen gemakkelijke toezegging. Behalve dat jullie misschien allebei druk zijn met werk en studie, weet je ook niet precies hoe de toekomst eruit ziet.

Soms doen zich onverwachte situaties voor in jullie leven: ziekte, echtscheiding, verlies van geliefden, verlies van een baan, of een studie die gestopt moet worden. Dit kan ingrijpende gevolgen hebben voor jou of voor je jongere broer of zus. Misschien is een verhuizing noodzakelijk.

Jullie verbintenis is niet bedoeld als iets 'wettisch', maar er is de erkenning dat een liefdevolle sterke relatie tijd nodig heeft en daar wil je invulling aan te geven. Alongsiders die voor studie of werk naar nabijgelegen steden verhuizen, kunnen nog steeds manieren vinden om hun broers of zussen regelmatig te ontmoeten omdat ze in de relatie geloven.

Als ‘groep van 5’ ontmoeten we elkaar elke maand.

Laten we elkaar moed inspreken, zodat we van elkaar blijven houden en de goede dingen blijven doen. Blijf ook naar de kerk komen. Sommigen van jullie doen dat niet meer, en dat is verkeerd. (BGT)

En laten wij op elkaar letten door elkaar aan te vuren tot liefde en goede werken. Laten wij de onderlinge bijeenkomst niet nalaten, zoals het bij sommigen de gewoonte is, maar elkaar aansporen, en dat zoveel te meer als u de grote dag ziet naderen. (HSV)

Hebreeën 10: 24-25

Elke groep Alongsiders zet zich in om een gemeenschap van discipelen te worden die samen leren en groeien. Ze kunnen elkaar op unieke wijze steunen en 'aanzetten' vanwege hun gemeenschappelijke roeping. Normaal gesproken komen de groepen eens per maand bij elkaar, maar sommigen komen vaker samen, en ze zien elkaar ook informeel in de kerk en gemeenschap.

Hier volgen enkele dingen die je doet wanneer je bij elkaar komt:

 • Deel verhalen en uitdagingen van het wandelen met hun broers en zussen.
 • Kijk samen naar de Alongsiders challenges die jullie zijn aangegaan afgelopen maand. Hoe helpen die je om samen met je jonge broer/zus Jezus te volgen? Waar loop je tegenaan?
 • Geef en ontvang aanmoediging en gebed.
 • Leer samen.

Alongsiders-bewegingen zijn discipelschapsbewegingen. Dit betekent dat jullie als Alongsiders discipelen van Jezus zijn - jullie doen wat Jezus deed en leerde en geven dit door aan jullie broers en zussen.

Terwijl jullie op een liefdevolle en ervaringsgerichte manier discipelen maken en zijn, groeien jullie zelf ook verder in jullie kennis en begrip van wat Jezus deed en leerde.

Om jullie op deze reis te helpen, voorziet Alongsiders Nederland in verdiepend materiaal bij de challenges die jullie samen met jullie jongere broer/zus doen. Denk hierbij aan aanvullende bijbelgedeelten, vragen en inspirerende activiteiten. Sommige secties kun je gebruiken als groep om samen door te werken, en andere kunnen samen of apart worden gedaan.

Op deze manier vindt het merendeel van de trainingen die jullie krijgen plaats binnen de 1-op-1 relatie met je broer/zus en binnen de groep van 5. Veel van de training is zelfsturend en wanneer je honger hebt om te leren, zul je dit omarmen als een mogelijkheid om verder gevormd te worden.

Daarnaast ontmoeten en ontvangen jullie periodiek training tijdens Alongsiders events. Als iemand van jullie groep van 5 daar niet bij kan zijn, wordt van jullie verwacht dat je aan hem/haar doorgeeft wat je geleerd hebt.

Deel na elke meeting kort je feedback / bemoedigende gebeurtenissen / vragen met Alongsiders Nederland. Meld problemen die moeten worden aangepakt (zoals mogelijk misbruik) of goed nieuws (zoals een kind dat tot geloof komt).

Praktisch gezien zullen de stijl, de manier en de duur van deze bijeenkomsten voor elke groep van 5 variëren, afhankelijk van de Alongsiders en hun behoeften. Wat jullie ook doen, en of je elkaar nu een uur of drie ontmoet, jullie kunnen meer bereiken en verder gaan als leergemeenschap dan als individu alleen.

Ik ben beschikbaar voor mijn jongere broer / zus.

Het is belangrijk dat je jongere broer/zus jou kan bereiken. Daarom wonen jullie niet ver van elkaar. Je prioriteert hem/haar in je agenda en hij/zij kan in weze altijd bij jou terecht.

Ik wil een goed rolmodel zijn voor hem / haar.

Een rolmodel ben je altijd. Je draagt altijd iets over. Ook wanneer je je daar niet van bewust bent. En je wilt dat dat wat je overdraagt iets moois, iets goeds is. Je wilt tegen je jongere broer of zus kunnen zeggen: ‘Hé, volg mij, zoals ik Christus volg’.

Ik ben bereid om opofferend te leven ter wille van mijn jongere broer / zus.

Investeren volgens Wikipedia: ‘een opoffering in geld, tijd of mankracht (personeel) ten behoeve van een doel dat pas op lange termijn wordt behaald’.

De vraag is wat de betekenis van het woord ‘opoffering’ is wanneer je denkt aan de investering die jij als Alongsider doet in het leven van je jonge broer of zus. Het woord ‘offer’ kent verschillende ladingen. In het ene geval breng jij een offer waarbij de nadruk ligt op dat wat het jou allemaal kost en hoe zwaar dat (misschien) is. In het andere geval geef je (iets van) jezelf als een offer aan God en wordt het een daad van aanbidding met als uitwerking vreugde voor God, voor anderen, voor jezelf en wordt er meer zichtbaar van Jezus in je leven. Zelfs als jij op dit moment nog niet kunt zien wat de uitwerking van deze investering is. Ben je beschikbaar?

En het mooie waarmee ik je wil bemoedigen is dat we 'stap voor stap' naar het beeld van Jezus worden gevormd. Doelen voor 'de lange termijn’ geeft Wikipedia. Zeker. Maar als het goed is wordt er élke dag iets meer van Jezus zichtbaar in jouw leven en hopelijk ook in dat van je jonge broer of zus.

Hoe investeer jij? 

This product has been added to your cart

CHECKOUT