New announcement. Learn more

Alongsiders NederlandDiscipelschapAlongsiderDiscipelschapsbewegingJezus volgenAlongsidersAlongsiders EuropeAlongsiders InternationalAlongsiders in EuropaCircle of courageSamen oplopenAlongsidersbewegingCVandaagGebedGetuigenisJongerenKerkKinderenLeidersMart-Jan van der MaasMattheüs 28MovementNederlandNext MoveOudere zusProximityPurposeRelatieRotterdamSamen optrekkenToerusting1 Korinthe 116-30 jaar17806 weken programmaAlmereAlongsiders EuropaAlongsiderstrainingBarbequeBarmhartigheidBBQBelongingCambodjaCIP.nlCommitmentDankbaarheidDe cirkel van moedDelenDietrich BonhoefferEenzaamheidEmpowermentErbij horenFreedom FightersGeestelijk gezondGeloofGenadeGroeienGroepsverwerkingenGroningenGrote BroerHoorzaamheidIndependenceIntentieIntentioneelInternInterviewJe wint er een leven meeJeugdJohan ToetJohn StottJonge broer of zusJongensJongeren ZusKerk in de WijkKostenLeerlingLeesplannenLeiderschapLevenLiefhebbenLouis WüllschlegerMaarten van DijkMaatjesMargeMasteryMeesterschapMeetMentorschapMissie NederlandMoedMoedigNaast een ander lopenNabijheidNavolgingNederig & zachtmoedigNederigheidOndersteuningOnderwijsOntmoetenOntmoetingOpbrengstOwnershipPartnersPaul PrijtPrincipesPrinciplesPrioriteitPrioriteitenProgrammaReformatorisch DagbladRelationeelRembrandtRobert RaikesRolmodelSamenwerkenSarita HalesSchoolSerey ChoengSleutelsSportcommunityStart evenementThe ChosenThomas Á KempisTomToolVeranderingVerantwoordelijkheidVerwachtingVision tripVolhoudenVrees nietVrucht van de GeestVuurWandelingWat mag het je kosten?We walk alongside those who walk aloneWereldveranderaarsWerkenWilliam KingWorden als de MeesterWorld-changersYFCYouth for ChristZegenenZoeklichtZomerZomer plannenZondagsschool
TAGS

Commitment 1 - Ik wil Jezus volgen

Jezus zei tegen alle mensen: ‘Als je mijn volgeling wilt zijn, dan mag je niet meer aan jezelf denken. Je moet juist bereid zijn om je leven op te geven, elke dag opnieuw. En je moet met mij meegaan.’ (BGT)

Jezus zei tegen allen: Als iemand achter Mij wil komen, moet hij zichzelf verloochenen, zijn kruis dagelijks opnemen en Mij volgen. (HSV)

Lukas 9:23

Ik wil Jezus elke dag actief volgen

... en zorg ervoor dat ik geestelijk gezond ben.

Voor je verder leest (of de moed opgeeft als je dit leest) ...:

We zijn niet op zoek naar ‘super-christenen’! Die bestaan namelijk niet. In dit 1e commitment staat een verlangen omschreven. En als het jouw verlangen is om Jezus elke dag actief te volgen, lees dan vlug verder!

We zijn op zoek naar jongeren zoals jij, die ernaar verlangen helemaal, met vallen en weer opstaan, voor Jezus te leven. Jongeren die bereid zijn zichzelf aan de kant te zetten en elke dag te kiezen een stap te zetten in gehoorzaamheid aan wat Jezus van hen vraagt. 

Jongeren die levenslang ‘student’ willen blijven. Jongeren die durven om met open handen te leven. Jongeren die durven erkennen dat ze mens zijn en fouten maken. Jongeren die steeds meer op Jezus willen lijken zodat anderen Hem door hen heen zullen ontmoeten. Die midden in deze wereld staan, maar niet van deze wereld zijn.

Jezus volgen is een vrijwillige keuze. Het is ‘eenvoudig’, maar niet ‘makkelijk’. Door met Jezus op te trekken, leer je Hem (en ook jezelf…) steeds beter kennen en zal je liefde voor Hem en voor mensen om je heen groeien. Je zult steeds beter weten/aanvoelen wat Hij van je vraagt in specifieke situaties en hoe je mag uitreiken naar je broer/zus en anderen in je omgeving.

Je wilt graag Zijn woorden en gedachten leren kennen en de Bijbel is daarbij de richtlijn voor je leven. Je zorgt dat je niet alleen lichamelijk elke dag lekker hebt gegeten, maar dat ook je geest elke dag opnieuw gevuld is met het goede. Met Jezus zelf.

Je praat met Hem over alles wat je bezig houdt. Je bent eerlijk over je fouten en maakt die met Hem en anderen in orde. Je bent in contact met mensen die samen met jou Hem willen volgen, zodat je elkaar kunt versterken en aanmoedigen. Je bent er ok mee dat je (nog) niet volmaakt bent. Zo draag je zorg voor jezelf en je relaties en kun je sterk midden in deze wereld staan.

Ik bid elke dag voor mijn jongere broer/zus

... Ik bid dat Jezus onze levens, relaties, onze buurt en ons land zal veranderen, en ik ben me ervan bewust dat ik voor blijvende verandering van Hem afhankelijk ben.

De meest fundamentele roeping die elke Alongsider deelt, is zijn of haar jongere broer of zus lief te hebben, en deze liefde komt van God. Jouw relatie met Jezus vormt de basis voor de relatie met je jongere broer of zus. Degenen die Gods liefde kennen, zullen die gewillig en vrijgevig delen, niet uit verplichting of om gunst van God te verdienen of andere mensen. Deze positieve, blijvende interne motivatie vormt de kern van de Alongsidersbeweging.

Als Alongsider weet je je afhankelijk van Jezus in alles wat je doet. Daarom is gebed een cruciale kernwaarde. Bid voor je jongere broer/zus. Voor jullie relatie. Voor verandering in je eigen leven en in dat van je jongere broer/zus waar dat noodzakelijk is. Voor verandering in jullie directe omgeving. Voor de relaties met jullie familie, vrienden en buurt. Je school, je werkplek. Bid voor de Alongsidersbeweging in zijn totaal: voor Alongsiders Nederland, Alongsiders Europa, Alongsiders International.

Als Alongsider houd je van en dien je je jongere broertje/zusje op veel manieren, maar je moet God vertrouwen voor het diepere werk van transformatie in jullie levens. Als je je jonge broer/zus ertoe dwingt te veranderen volgens je eigen timing en wijsheid, word je onvermijdelijk ongeduldig en zul je geneigd zijn op een negatieve manier controle uit te willen oefenen.

Liefde vertrouwt en is afhankelijk van God, dus kies je als Alongsider om te bidden. Gebed houdt je op de been als je geen bewijs ziet dat een broer of zus verandert. Je kunt dagelijks, wekelijks of constant bidden. Je kunt rechtstreeks met je jongere broer of zus bidden als jullie samen zijn of voor hem/haar bidden als je niet bij elkaar bent. Je dringt niet aan op een vorm of gebed waardoor het kind of de ouders van het kind zich ongemakkelijk voelen, omdat dat eerder onbeleefd dan liefdevol zou zijn. Wanneer je in liefde bidt, vertrouw je er op dat God meer van je broer/zus houdt dan jij je realiseert, en je vertrouwt erop dat God trouw is.

Galaten 5:22

Maar door de Geest ontstaan liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, hulpvaardigheid, zelfbeheersing. (BGT)

De vrucht van de Geest is echter: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing. (HSV)

1 Korinthe 13:4-7

Liefde is: geduldig en vriendelijk zijn. Liefde is: niet jaloers zijn, niet vertellen hoe goed je bent, jezelf niet belangrijker vinden dan een ander. Liefde is: een ander niet beledigen, niet alleen aan jezelf denken, geen ruzie maken en geen wraak willen nemen. Liefde is: blij worden van het goede, en een hekel hebben aan het kwaad. Door de liefde verdraag je alles wat er met je gebeurt. Door de liefde blijf je geloven en vertrouwen. Door de liefde blijf je altijd volhouden. (BGT)

De liefde is geduldig, zij is vriendelijk, de liefde is niet jaloers, de liefde pronkt niet, zij doet niet gewichtig, zij handelt niet ongepast, zij zoekt niet haar eigen belang, zij wordt niet verbitterd, zij denkt geen kwaad, zij verblijdt zich niet over de ongerechtigheid, maar verheugt zich over de waarheid, zij bedekt alle dingen, zij gelooft alle dingen, zij hoopt alle dingen, zij verdraagt alle dingen. (HSV)

Ik nodig mijn jongere broer / zus uit

... om mee naar de kerk te gaan.

We vragen je als Alongsider om je jonge broer/zus uit te nodigen voor de kerk, omdat we geloven dat deze simpele handeling levensveranderend kan zijn voor de kinderen en ook voor hun families. In de plaatselijke kerk krijgen ze de kans om in contact te komen met mensen van verschillende leeftijden, vaardigheden, achtergronden en middelen. Deel uitmaken van de kerk overwint isolement en zet zich in tegen armoede in al zijn vormen - economisch, sociaal en spiritueel. Het Lichaam van Christus in een plaatselijke kerk kan meer voor een kind en zijn of haar gezin betekenen dan je als Alongsider alleen kan doen.

Hoewel het belangrijk is voor jullie als Alongsiders om jullie jongere broers en zussen uit te nodigen voor de kerk, is het ook belangrijk dat de leden van de plaatselijke kerk het Lichaam van Christus zijn in elke gemeenschap. Het hebben van een groep Alongsiders in de kerk maakt beweging in beide richtingen mogelijk!

Soms zullen er situaties zijn waarin je jongere broer of zus niet met je mee kan of wil naar de kerk. Dit kan te maken hebben met de familie- en / of religieuze achtergrond van je broer of zus of omdat hij/zij er nog niet aan toe is om met je mee te gaan. Of omdat je het risico loopt dat jullie relatie stopt op het moment dat naar de kerk gaan een ‘vereiste’ wordt. Het is niet nodig om hier druk op te leggen. Bid voor de situatie. Kijk hoe je je jongere broer of zus in contact kunt brengen met andere positieve lokale gelovigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kinderwerk bij jou in de buurt waar de kinderen aansluiting kunnen vinden met leeftijdsgenoten. 

This product has been added to your cart

CHECKOUT