New announcement. Learn more

Alongsiders NederlandDiscipelschapAlongsiderDiscipelschapsbewegingJezus volgenAlongsidersAlongsiders EuropeAlongsiders InternationalAlongsiders in EuropaCircle of courageSamen oplopenAlongsidersbewegingCVandaagGebedGetuigenisJongerenKerkKinderenLeidersMart-Jan van der MaasMattheüs 28MovementNederlandNext MoveOudere zusProximityPurposeRelatieRotterdamSamen optrekkenToerusting1 Korinthe 116-30 jaar17806 weken programmaAlmereAlongsiders EuropaAlongsiderstrainingBarbequeBarmhartigheidBBQBelongingCambodjaCIP.nlCommitmentDankbaarheidDe cirkel van moedDelenDietrich BonhoefferEenzaamheidEmpowermentErbij horenFreedom FightersGeestelijk gezondGeloofGenadeGroeienGroepsverwerkingenGroningenGrote BroerHoorzaamheidIndependenceIntentieIntentioneelInternInterviewJe wint er een leven meeJeugdJohan ToetJohn StottJonge broer of zusJongensJongeren ZusKerk in de WijkKostenLeerlingLeesplannenLeiderschapLevenLiefhebbenLouis WüllschlegerMaarten van DijkMaatjesMargeMasteryMeesterschapMeetMentorschapMissie NederlandMoedMoedigNaast een ander lopenNabijheidNavolgingNederig & zachtmoedigNederigheidOndersteuningOnderwijsOntmoetenOntmoetingOpbrengstOwnershipPartnersPaul PrijtPrincipesPrinciplesPrioriteitPrioriteitenProgrammaReformatorisch DagbladRelationeelRembrandtRobert RaikesRolmodelSamenwerkenSarita HalesSchoolSerey ChoengSleutelsSportcommunityStart evenementThe ChosenThomas Á KempisTomToolVeranderingVerantwoordelijkheidVerwachtingVision tripVolhoudenVrees nietVrucht van de GeestVuurWandelingWat mag het je kosten?We walk alongside those who walk aloneWereldveranderaarsWerkenWilliam KingWorden als de MeesterWorld-changersYFCYouth for ChristZegenenZoeklichtZomerZomer plannenZondagsschool
TAGS

Be WISE - Scalabe - een van onze waarden

De visie van Alongsiders is om bewegingen van Alongsider over de hele wereld te zien groeien, te beginnen met een paar groepen in elk land, en vervolgens op te lopen tot honderden of zelfs duizenden Alongsiders die ervoor kiezen om Jezus te volgen door liefdevol naast kwetsbare kinderen te lopen. Zo'n beweging kan niet worden gemaakt, omdat deze wordt gedreven door relaties. Maar door lokale partners op te leiden om langszij op een relationele manier te mobiliseren, is de beweging schaalbaar.

Schaalbaarheid betekent simpelweg het gebruik van systemen, methoden en middelen die duurzaam zullen zijn naarmate de beweging groeit van honderd naar tienduizenden. Alongsidersbewegingen zijn gebaseerd op relaties. Alongsiders Europe bouwt relaties op met lokale kerken, en met jongerenwerkers zich in lokale gemeenschappen bevinden om relaties op te bouwen met pastors en jongeren. De jeugd van Alongsiders bouwt als groep en individueel met hun broertjes en zusjes relaties op. Deze relaties zijn zelfgenererend en zelfvoorzienend. Systemen en methoden worden gebruikt om de Alongsiders te mobiliseren en te ondersteunen, maar zodra de Alongsiders zijn opgeleid en vrijgelaten, is de beweging zelfvoorzienend.

Schaalbaarheid binnen Alongsiders wordt beperkt door het aantal jeugdwerkers dat kan worden ondersteund en hun capaciteiten, het aanbieden en verspreiden van leerplannen en trainingsmateriaal en de kosten van het houden van jaarlijkse trainingskampen. Deze zijn er om Alongsiders en hun relaties te ondersteunen, maar ze hebben menselijke en financiële middelen nodig. Voor leiders en organisatoren betekent het nemen van schaalbare beslissingen over het algemeen het maximaliseren van de relaties en het minimaliseren van de grenzen en lasten die erop rusten. Projecten en programma's (en bedrijven) kunnen ook schaalbaar zijn, maar Alongsiders is eerder een relationele beweging dan een project of programma. 

Leiders binnen relationele bewegingen moeten zelfbeheersing uitoefenen, omdat ze gemakkelijk in project- of programmagerichte denkwijzen kunnen glijden die niet schaalbaar zijn. Ze kunnen overwegen om 'even' de leiding te nemen of de controle over te nemen om resultaten te behalen. Hoewel een dergelijke actie op korte termijn effectief kan zijn, schept het de verkeerde verwachtingen en vermindert het de rol van relaties. Relationeel bewegen en schaalbaarheid gaan hand in hand. Leiders in relationele bewegingen moeten zich inhouden om relaties tot bloei te laten komen, maar soms is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Het volgende verhaal laat zien wat er kan gebeuren als besluitvorming binnen een beweging wordt ingekaderd door een relationele benadering.

'Ik (Craig) ben op bezoek bij de Alongsidersbeweging in Malawi, waar de mensen arm zijn en leven in eenvoudige lemen of bakstenen huizen met vuile vloeren. De families hier hebben veel kinderen om te voeden en ze hebben moeite om rond te komen. Chikondi, mijn gastheer, is een levendige jonge Malawische vrouw met een snelle glimlach, die graag felle kleuren draagt. Vandaag draagt ze een felgroene en oranje bloemenblouse. Ze stelt me voor aan haar 'kleine zusje', Traires, die dertien jaar oud is.

Als een van de zeven kinderen is Traires blij met Chikondia als Alongsider. Elke ochtend wandelt haar moeder urenlang een nabijgelegen berg op om brandhout te verzamelen om te verkopen voor restjes geld. Ze houden vol, maar er is niet veel te doen. Traires ziet haar moeder niet veel. Chikondi vertelde me dat ze gisteren Traires bezocht en Traires haar toevertrouwde dat ze geen zeep heeft om zich mee te wassen. Op haar dertiende begint het schoon voor haar belangrijker te worden. Kan Chikondi helpen?

Ik voel me verscheurd van binnen. Zeep kost bijna niets. Kinderen in onze beweging worstelen met de meest elementaire levensbehoeften - wij kunnen toch zorgen dat ze allemaal een stuk zeep hebben? Mijn gedachten worden onderbroken door Chikondi, die me vertelt: 'Dus ik nam haar mee naar de lokale markt en we kochten een paar kleine dingen: zeep, een kam, een klein washandje. Het voelde goed. Ik was blij haar te helpen. ‘ Ik ben nederig en dankbaar dat we Chikondi de ruimte hebben gegeven om genereus te zijn. Hoewel ze zelf erg arm is, ontdekt Chikondi de vreugde van het geven.'

Binnen de Alongsidersbeweging zijn veel van de kleine broertjes en zusjes economisch arm. In sommige landen staat hun leven op het spel bij gebrek aan een paar euro per maand. Als leiders van Alongsiders geld inzamelden om kinderen zoals Traires te helpen, zouden veel mensen een bijdrage leveren, maar de volgende richtlijnen zijn bedoeld om leiders te helpen goed na te denken over hoe te reageren op overweldigende behoeften. Hoewel deze richtlijnen zich richten op het principe van schaalbaarheid, hebben alle vier W.I.S.E. principes zijn aanwezig.

De vrijgevigheid van Alongsiders

Als Alongsiders International geld en middelen van buitenaf zouden gebruiken om problemen voor de jongere broers en zussen op te lossen, zouden jongeren die als Alongsiders dienen, niet langer worden aangespoord om uit eigen middelen te geven, waardoor ze de kans zouden verliezen om vrijgevig te zijn en zelf deel van de oplossing te worden. Vrijgevigheid is een belangrijk aspect van discipelschap dat we willen koesteren, en het binnenkomen met externe fondsen zou dat ondermijnen.

De keuze van de jongere broers en zussen

Als Alongsiders International de jonge broers en zussen geld en middelen van buitenaf zou verstrekken, zouden de Alongsiders onder druk worden gezet om familieleden en vrienden uit te kiezen als hun kleine broertjes en zusjes in plaats van de meest kwetsbare kinderen in hun gemeenschap te kiezen. In veel culturen is de verwachting - zelfs de vraag - dat als je eigen familie en vrienden met armoede worstelen, je eerst financiële relaties met hen deelt.

De druk om een ​​programma te worden

Als bekend werd dat Alongsiders International mensen financieel hielp, zouden de medewerkers overspoeld worden met verzoeken, omdat in bepaalde gebieden veel jonge broers en zussen het nodig hebben. Als deze verzoeken niet werden ingewilligd of als sommige families meer leken te ontvangen dan andere, zou er jaloezie en woede zijn. Binnen de kortste keren zouden de medewerkers een top-down, niet-schaalbaar, gecentraliseerd programma uitvoeren in plaats van een basisbeweging voor discipelschap te mobiliseren.

Het vermogen om meer kinderen te helpen

Een groeiende Alongsidersbeweging kan veel meer kinderen helpen dan een niet-schaalbaar programma. Zoals we eerder zagen in een voorbeeld uit Cambodja, gaat 99 procent van de kleine broertjes en zusjes van Alongsiders daar naar school. Dat is een veel hoger percentage dan onder hun leeftijdsgenoten. Veel Alongsiders helpen hun broertjes en zusjes op praktische manieren door eten te delen, schoolspullen te kopen en zelfs schoolgeld te betalen omdat ze geloven dat hun hulp ertoe doet.

Relationele bewegingen zijn effectief en krachtig, maar ze zijn ook kwetsbaar. Het is dus belangrijk om te erkennen dat alle programma's niet slecht zijn. In sommige situaties kan een Alongsider op zoek gaan naar een plaatselijke bediening of organisatie met een programma om kinderen te helpen. Maar Alongsidersbewegingen moeten op hun hoede zijn om programma's te worden en daarbij hun ware potentieel opzij te zetten.

>>> terug naar de training <<<

(Met toestemming overgenomen uit: ‘The Alongsiders Story - equipping one generation to reach the next’ door Craig Greenfield en Andy Gray) 

This product has been added to your cart

CHECKOUT