New announcement. Learn more

Alongsiders NederlandDiscipelschapAlongsiderDiscipelschapsbewegingJezus volgenAlongsidersAlongsiders EuropeAlongsiders InternationalAlongsiders in EuropaCircle of courageSamen oplopenAlongsidersbewegingCVandaagGebedGetuigenisJongerenKerkKinderenLeidersMart-Jan van der MaasMattheüs 28MovementNederlandNext MoveOudere zusProximityPurposeRelatieRotterdamSamen optrekkenToerusting1 Korinthe 116-30 jaar17806 weken programmaAlmereAlongsiders EuropaAlongsiderstrainingBarbequeBarmhartigheidBBQBelongingCambodjaCIP.nlCommitmentDankbaarheidDe cirkel van moedDelenDietrich BonhoefferEenzaamheidEmpowermentErbij horenFreedom FightersGeestelijk gezondGeloofGenadeGroeienGroepsverwerkingenGroningenGrote BroerHoorzaamheidIndependenceIntentieIntentioneelInternInterviewJe wint er een leven meeJeugdJohan ToetJohn StottJonge broer of zusJongensJongeren ZusKerk in de WijkKostenLeerlingLeesplannenLeiderschapLevenLiefhebbenLouis WüllschlegerMaarten van DijkMaatjesMargeMasteryMeesterschapMeetMentorschapMissie NederlandMoedMoedigNaast een ander lopenNabijheidNavolgingNederig & zachtmoedigNederigheidOndersteuningOnderwijsOntmoetenOntmoetingOpbrengstOwnershipPartnersPaul PrijtPrincipesPrinciplesPrioriteitPrioriteitenProgrammaReformatorisch DagbladRelationeelRembrandtRobert RaikesRolmodelSamenwerkenSarita HalesSchoolSerey ChoengSleutelsSportcommunityStart evenementThe ChosenThomas Á KempisTomToolVeranderingVerantwoordelijkheidVerwachtingVision tripVolhoudenVrees nietVrucht van de GeestVuurWandelingWat mag het je kosten?We walk alongside those who walk aloneWereldveranderaarsWerkenWilliam KingWorden als de MeesterWorld-changersYFCYouth for ChristZegenenZoeklichtZomerZomer plannenZondagsschool
TAGS

Ownership - een van onze waarden

Sleutelvers

Mattheüs 28: 16-20

'En de elf discipelen zijn naar Galilea gegaan, naar de berg waar Jezus hen ontboden had. En toen zij Hem zagen, aanbaden zij Hem, maar sommigen twijfelden. En Jezus kwam naar hen toe, sprak met hen en zei: ‘Mij is gegeven alle macht in hemel en op aarde. Ga dan heen, maak alle volken tot Mijn discipelen, hen dopend in de Naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest, hun lerend alles wat Ik u geboden heb, in acht te nemen. En zie, Ik ben met u al de dagen, tot de voleinding van de wereld. Amen.’' (HSV)

'De elf leerlingen gingen naar Galilea. Ze gingen naar de berg die Jezus genoemd had. Toen ze Jezus zagen, knielden ze voor hem. Maar sommige leerlingen twijfelden. Jezus kwam dichterbij en zei tegen de leerlingen: ‘God heeft mij alle macht gegeven, in de hemel en op de aarde. Jullie moeten naar alle volken gaan, zodat iedereen mijn leerling kan worden. Jullie moeten de mensen dopen in de naam van de Vader en van de Zoon en van de heilige Geest. Leer de mensen om zich te houden aan alles wat ik jullie verteld heb. En vergeet nooit: ik ben altijd bij jullie, totdat de nieuwe wereld komt.’' (BGT)

Wat is Ownership?

Ownership is: eigenaar zijn over iets of iemand. Als eigenaar neem je verantwoordelijkheid voor dat waar je over gesteld bent. Dit betekent dat je als eigenaar je ontfermt (zorg draagt) over dat waar je verantwoordelijk voor bent. Je legt verantwoording af aan degene van wie je deze verantwoordelijkheid hebt gekregen.

Hoe zien we dit terug bij Jezus?

Het is een diepe menselijke behoefte om verantwoordelijkheid te dragen. In Genesis 1 en 2 zien we hoe dit door God in de mens is gelegd. Hij zette de mens in de Hof van Eden om deze te bewerken en te onderhouden. Een verantwoordelijke, zorgende en dienende taak.

Bij Jezus zien we dit terug door hoe Hij optrok met Zijn discipelen. In zijn bedieningstijd van drie jaar kiest Jezus ervoor om te investeren in 12 discipelen. Hij kiest hen uit om mede-eigenaar te worden van Zijn opdracht. Hij leert hen alles wat belangrijk is om Zijn volgeling te zijn. Jezus geeft 11 van hen na Zijn opstanding de verantwoordelijkheid om uit te gaan en al de volken te onderwijzen en discipelen te maken. Hen te dopen en hen te leren zich te houden aan alle geboden en gebruiken van Jezus. Door te leren worden Jezus’ discipelen voortdurend veranderd naar het beeld van Christus.

In de woorden: ‘Mij is gegeven alle macht in de hemel en op aarde.’ zien we Jezus God-zijn geopenbaard. Hij heeft macht gekregen van Zijn Vader en legt verantwoording aan God de Vader af. Tegelijkertijd verdeelt Hij deze verantwoordelijkheid over Zijn volgelingen. Hierin zien we hetzelfde gebeuren als in Genesis 1 en 2. God wil dat wij mensen mede-eigenaren zijn/worden in Zijn werk. 

Wat betekent dit voor de Alongsidersbeweging?

Dit betekent voor ons als Alongsidersbeweging dat Jezus ons als Meester een duidelijke rol en taak heeft gegeven. Als Alongsidersbeweging willen we gehoorzaam zijn aan de Meester door mensen bewust te maken van alles wat Jezus ons heeft voorgedaan en hen te leren om dat in de praktijk te brengen. 

Wat betekent dit voor jou als Alongsider?

Voor jou als Alongsider betekent dit dat je het vertrouwen krijgt om verantwoordelijkheid te dragen over de relatie met je jongere broer of zus. Je legt in de groep van 5 verantwoording af over alles wat er gebeurt in deze relatie. Jij bent mede-eigenaar en medeverantwoordelijk om de transparantie en integriteit van de Alongsidersbeweging te waarborgen.

>>> terug naar de training <<<

(Geschreven door Daniël Vaders) 

This product has been added to your cart

CHECKOUT