New announcement. Learn more

Alongsiders NederlandDiscipelschapAlongsiderAlongsidersDiscipelschapsbewegingJezus volgenAlongsiders EuropeAlongsiders InternationalAlongsiders in EuropaCircle of courageGebedGetuigenisSamen oplopenVacatureAlmereAlongsidersbewegingCVandaagJongerenKerkKinderenLeidersMart-Jan van der MaasMattheüs 28MovementNederlandNext MoveOudere zusProximityPurposeRelatieRotterdamSamen optrekkenToerusting1 Korinthe 116-30 jaar17806 weken programmaAlongsiders EuropaAlongsiderstrainingBarbequeBarmhartigheidBBQBelongingBestuurdersCambodjaCIP.nlCommitmentCommunicatieCommunicatorDaniel VadersDankbaarheidDe cirkel van moedDelenDietrich BonhoefferEenzaamheidEmpowermentErbij horenFreedom FightersGeestelijk gezondGeloofGenadeGroeienGroepsverwerkingenGroningenGrote BroerHoorzaamheidIndependenceIntentieIntentioneelInternInterviewJe wint er een leven meeJeugdJohan ToetJohn StottJonge broer of zusJongensJongeren ZusKerk in de WijkKostenLeerlingLeesplannenLeiderschapLevenLiefhebbenLouis WüllschlegerMaarten van DijkMaatjesMargeMasteryMeesterschapMeetMentorschapMissie NederlandMoedMoedigNaast een ander lopenNabijheidNavolgingNederig & zachtmoedigNederigheidOndersteuningOnderwijsOntmoetenOntmoetingOpbrengstOwnershipPartnersPaul PrijtPenningmeesterPrincipesPrinciplesPrioriteitPrioriteitenProgrammaReformatorisch DagbladRelationeelRembrandtRobert RaikesRolmodelSamenwerkenSarita HalesSchoolSecretarisSerey ChoengSleutelsSportcommunityStart evenementStichting AlongsidersThe 180The ChosenThomas Á KempisTomToolVeranderingVerantwoordelijkheidVerwachtingVision tripVolhoudenVrees nietVrucht van de GeestVuurWandelingWat mag het je kosten?We walk alongside those who walk aloneWereldveranderaarsWerkenWilliam KingWorden als de MeesterWorld-changersYFCYouth for ChristZegenenZoeklichtZomerZomer plannenZondagsschool
TAGS

De cirkel van moed

“Ik koos haar omdat ik wil dat ze slim en moedig wordt.” - Matha, een Alongsider

Dat is wijsheid van een 17 jaar oude Alongsider op het platteland in Cambodja. Haar naam is Matha. Haar jonge zus, Esara, is 9 jaar, en samen zitten we in de schaduw van een houten huis.

Omdat Matha op een kleine motor naar onze ontmoeting komt, veronderstel ik dat ze niet straatarm is. Maar het is veilig om te zeggen dat ze Esara in materieel opzicht niet veel te bieden heeft. Gelukkig zet dit Matha vrij om verder te kijken dan de dingen waarin zij kan voorzien, zodat ze de bronnen die in Esara zelf zijn kan zien. Ze gelooft dat, met wat ondersteuning, Esara haar eigen problemen kan oplossen. Maar het is belangrijk voor haar om slim en moedig te zijn.

Waarom slim? Omdat Esara juiste keuzes moet maken.

Naar school gaan is een keuze. Thuis studeren en leren is een keuze. Goede relaties onderhouden is een keuze.

Veel van Esaras klasgenoten stoppen met hun studie en gaan werken in fabrieken. Ze worden getrokken door de lage salarissen (die een enorm bedrag lijken voor een jongere van het platteland), en ze komen vast te zitten in een sleur waaraan moeilijk valt te ontsnappen valt. Sommigen van hen sluiten compromissen en belanden in een slecht huwelijk. Sommigen worden alleenstaande moeders.

Onderweg zullen zal de druk vanuit de samenleving hoog en misleidend zijn voor Esara, en ze zal hierin niet veel hulp van haar docenten ontvangen.

Toch zullen er mogelijkheden voor haar zijn, wanneer ze zichzelf aanzet tot leren, helder denken en wanneer ze op het goede spoor blijft.

Waarom dapper? Omdat Esara zich, terecht, kwetsbaar voelt.

“Ik zie haar altijd alleen," zegt Matha. “Haar familie lijkt niet veel van haar te houden. Ze gaan werken op de markt en laten haar altijd alleen achter.”

Esara heeft een moeizame relatie met haar oudere zussen. Haar vader, die op dit moment zorg voor haar draagt, werkt vijf of zes dagen van de week buitenshuis. Terwijl Matha vertelt worden Esaras ogen rood en veegt ze haar tranen weg. De meeste families in Esaras omgeving zijn arm, maar hun kwetsbaarheid is groter dan alleen een gebrek op materieel gebied.

Maar Matha werkt heel bewust ergens naar toe met Esara. Kinderen helpen om moedig te zijn raakt de kern van de visie van Alongsiders.

Bekende psychologen geven aan dat het vergroten van moed een sleutel is om de weerbaarheid van het kind te vergroten. Weerbaarheid is de door God gegeven mogelijkheid om tegenspoed te overwinnen. Dus moedig zijn kan het leven van een kwetsbaar kind veranderen.

Alongsidersrelaties koesteren vier karakteristieken in kinderen en jongeren die hun moed, en daar mee hun weerbaarheid, vergroten. (En voor het geval het niet duidelijk is, moedig zijn wordt helder samengevat in punt 1, 2 en 4.)

De cirkel van MOED:

1. Meesterschap (door discipelschap, onderwijs en het oplossen van problemen)

2. Ondersteunen (door toerusting groeien in verantwoordelijkheid en vaardigheden) 

3. Erbij horen (door de relatie met een Alongsider en groeiende relaties met God, familie and anderen in de omgeving) 

4. Doel (door dienstbaarheid en een Alongsider te worden voor iemand anders)

Het is de moeite waard om nog een opmerking over moed aan dit blog toe te voegen. “Wees niet bang” / “Vrees niet” is de meest herhaalde zin in de Bijbel. In Gods Woord wijzen angstige mensen Jezus en Zijn wegen af, maar de mensen met moed volgen Hem en houden van elkaar.

“Will je dapper zijn?” vraag ik.
Esara zegt: “Ja”.

“Kan zij jou helpen?”
“Ja,” antwoordt ze.

Esara is een klein meisje, maar door Gods genade zijn de meeste bronnen waar ze op kan rekenen al aanwezig. In haarzelf of bereikbaar voor haar in relaties.

Maar ze heeft moed nodig: om slim en moedig te zijn.

En liefde zal haar de weg wijzen.

(Geschreven door  Alongsiders International / Onbekend) 

This product has been added to your cart

CHECKOUT